
Hagen, houtkanten en bomenrijen vormen in ons landschap vaak de enige verbindingswegen voor allerlei kleine dieren tussen de overgebleven groengebieden. Gemengde hagen en houtkanten in landelijke gebieden en privétuinen kunnen samen groene linten vormen en zo gedeeltelijk zorgen voor vervanging van de verdwenen struwelen, houtkanten en hakhoutbosjes. Door het aanplanten van streekeigen hagen en houtkanten zal de waarde van het landschap zowel voor plant en dier als voor de wandelaar verhogen.
TIJD VOOR ACTIE
Telkens in het najaar organiseert de gemeente Kalmthout de ‘Behaag… Natuurlijk’-actie, in samenwerking met de milieuraad en Natuurpunt. Het doel van de actie is om tuinen en erven te voorzien van streekeigen planten aangezien inheemse hagen de voorkeur krijgen op draadafsluitingen en houten of betonnen afschermpanelen. De voordelen van streekeigen groen tegenover uitheems (sier)groen zijn bovendien talrijk. Streekeigen bomen en struiken groeien sneller, het groenafval is gemakkelijker te verwerken, ze zijn beter bestand tegen allerlei ziekten en de grillen van ons klimaat... én herkenbaar voor vogels en insecten van hier.
DE PAKKETTEN
In onze gemeente worden er 12 verschillende pakketten aangeboden, naargelang de ruimte die je wenst te beplanten. Het plantgoed is tussen 80 en 100 cm groot. Cursief gedrukte soorten zijn autochtoon.
Haagpakketten:
Er worden 12 verschillende pakketten aangeboden, naargelang de ruimte die je wenst te beplanten. Het plantgoed van de pakketten is tussen 80 en 100 cm hoog (de taxus is lager, zie verder). De prijzen van de pakketten liggen door de massale samenaankoop lager dan de kleinhandelsprijs. Bovendien leert de ervaring ons dat door de boomkweker zeer degelijk plantmateriaal wordt geleverd.
Pakket 1: Houtkant
Wie over voldoende ruimte beschikt (een strook van ongeveer 20 m lang en 3 m breed), kan een houtkant aanplanten. Het onderhoud is zeer beperkt, met een kapbeurt om de 5 à 10 jaar.
Soorten: zomereik, haagbeuk, winterlinde, zoete kers, Europese vogelkers, lijsterbes
12 planten: 6 soorten, 2 planten per soort, goed voor 20 m. Prijs: 9,50 euro.
Pakket 2: Houtkant natte gronden
Een houtkant als pakket 1, maar met soorten die prima groeien in een vochtige bodem.
Soorten: zwarte els, grauwe wilg, schietwilg, boswilg, Gelderse roos en hazelaar.
12 planten: 6 soorten, 2 planten per soort, goed voor 20 m. Prijs: 8,50 euro
Pakket 3: Geschoren (doornloze) haag
Een echte omheininghaag, waarvan de hoogte afhankelijk is van zijn functie. Deze haag wordt meestal twee maal per jaar gesnoeid: voor en na de zomer. Daardoor kan men de haag de gewenste vorm geven, zodat deze minder ruimte inneemt. Bloemen en bessen krijgen dan echter geen kans uit te groeien.
Soorten: wilde liguster, veldesdoorn, olm (veldiep), rode kornoelje, haagbeuk en Gelderse roos.
24 planten: 6 soorten, 4 planten per soort, goed voor 8 m. Prijs: 18,00 euro
Pakket 4: Doornhaag
Ondoordringbare haag die een prima afscherming vormt. Minimale snoei voor bloem en vruchtvorming.
Soorten: sleedoorn, eenstijlige meidoorn, egelantier, hondsroos.
24 planten: 4 soorten, 6 planten per soort, goed voor 8 m. Prijs: 18,00 euro
Pakket 5: Bloesem- en bessenhaag
Een pakket met bloeiende en bessendragende struiken. Door minimale snoei in het najaar om de 2 jaar zullen de struiken uitbundig bloeien en vruchten dragen, wat heel wat vogels aantrekt. Door de variatie in soorten is bloei verzekerd tot in de zomer. De haag kan naargelang het snoeiritme 1 à 2 m breed worden.
Soorten: sleedoorn, eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, gele kornoelje, sporkehout en kardinaalsmuts.
24 planten: 6 soorten, 4 planten per soort, goed voor 8 m. Prijs: 19,00 euro
Pakket 6: Veldesdoornhaag
Haag bestaande uit één plantensoort, geschikt als geschoren tuinafrastering. Ondanks de naam heeft deze haag helemaal geen doornen of stekels. De veldesdoorn wordt ook Spaanse aak genoemd. Mooi fijn blad met opvallende herfstkleur. Daar deze plant vrij humusrijke grond vraagt, is hij minder geschikt voor echte zandgronden.
Soort: veldesdoorn - 25 planten, goed voor 6,25 m. Prijs: 20,00 euro
Pakket 7: Meidoornhaag
Haag bestaande uit één plantensoort, prima geschikt als tuinafrastering. Deze sterk doornige plant komt ook tot bloei, indien hij kortgeschoren gehouden wordt. De witte bloemen worden als nectarproducenten bezocht door veel insectensoorten. De rode bessen worden gegeten door allerlei vogelsoorten zoals onze wintergasten: kramsvogel en koperwiek.
Soort: eenstijlige meidoorn - 25 planten, goed voor 6,25 m. Prijs: 19,00 euro
Pakket 8: Bijenbosje
Een bosje of een haag waarbij vooral aan nectar- en pollenopbrengst werd gedacht. Dat hebben onze wilde bijen immers nodig.
Soorten: egelantier, hondsroos, sporkehout, veldesdoorn, wilde liguster en zoete kers.
12 planten: 2 planten per soort. Prijs: 9,00 euro
Pakket 9: Vogelbosje
Dit minipakket is bedoeld voor wie geen haag wenst te planten, maar een hoekje vrij heeft voor een klein bosje, een ideaal nestplaatsje voor onze vogels.
Soorten: kardinaalsmuts, eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, rode kornoelje en sporkehout.
5 planten: 5 soorten, 1 plant per soort. Prijs: 4,00 euro
Pakket 10: Taxushaag
Taxus is een inheemse naaldboom. Hij groeit goed op zonnige tot beschaduwde plaatsen op vochtige, goed doorluchte, matig voedselrijke grond. De plantjes zijn 40 tot 60 cm hoog. Hou er wel rekening mee dat dit een zeer traag groeiende plant is. Voordeel is dan weer dat je weinig snoeiafval hebt. De plant is giftig. Een taxushaag is onze enige streekeigen haagsoort die ‘s winters groen blijft. Taxus staat de laatste jaren in de belangstelling wegens zijn kostbare inhoudsstof baccatine die gebruikt wordt voor de aanmaak van kankerbestrijdende medicijnen.
Soort: taxus - 10 planten. Goed voor 2,5 m. Prijs: 16,00 euro
Pakket 11: Haagbeukenhaag
Bekende boerenerfhaag, wordt meestal op 1,5 m geschoren, voor en na de zomer.
Niet te verwarren met een haag van (rode) beuk.
Soort: haagbeuk - 25 planten, goed voor 6,25 m. Prijs: 20,00 euro
Pakket 12: Beukenhaag
Het gaat hier om de natuurlijke groene variant. De cultuurvariëteit "rode beuk" wordt niet aangeboden.
Soort: beuk - 25 planten, goed voor 6,25 m. Prijs: 24,00 euro
BOMEN
Knotwilg
Een mooie landelijke knotwilg bekom je door het aanplanten van een knotwilgpoot. De knotwilgpoten, die door Natuurpunt te koop worden aangeboden tijdens Behaag…natuurlijk, worden geoogst tijdens de Dag van de Natuur op zaterdag 15 november. De knotwilgpoot is ongeveer 2,50 m lang en heeft een doormeter van 4 tot 6 cm.
Indien deze knotwilgpoot ongeveer 60 cm diep wordt geplant, zal hij uitgroeien tot een volwaardige knotwilg.
Prijs: 3,00 euro
Kweepeer (Cydonia oblonga)
De kweepeer is een algemeen bekende vrucht in veel landen, vooral in de zuidelijke landen van Europa en in Japan. Vroeger stond bij veel boerderijen een kweepeer. De boom kan 4-6 m hoog worden. De kweepeer bloeit in vergelijking met de appel en peer laat, namelijk van mei tot in juni. Kweeperen zijn rauw vrijwel niet te eten door het harde en zure vruchtvlees, maar worden verwerkt tot compote, jam, marmelade, gelei, vruchtensap, taart, wijn en likeuren.
Prijs: 42,00 euro
Europese vogelkers (Prunus padus)
De inheemse vogelkers is één van onze mooist bloeiende bomen. In mei verspreiden de talrijke witte bloemtrossen een aangename geur. De bessen zijn een echte lekkernij voor vogels. Vogelkersen kunnen 10 tot 12 meter hoog worden en 6 tot 8 meter breed. De kroonvorm is breed piramidaal. De bladen zijn mooi donker olijfgroen en zijn langs de rand fijn gezaagd en licht behaard. In het najaar verkleurt het blad naar opvallend geel tot oranjegeel.
Prijs: 44,00 euro
De aangeboden bomen hebben een stamomtrek van 8 à 10 cm op 1 m hoogte. De hoogte is ongeveer 2,5 tot 3 m. Er wordt een steunpaal van 2,5 m meegeleverd.
FRUITBOMEN
Het bestuiven van een fruitboom is erg belangrijk. Zonder dat een normale fruitboom bestoven wordt, laat hij zijn bloesem vallen en gaat hij geen vruchten vormen. Er zijn ook zelfbestuivende bomen. Deze bieden we aan. Ze geven dan wel vrucht, maar altijd minder dan met kruisbestuiving. Een bestuivende boom moet natuurlijk van dezelfde fruitsoort zijn (een appelboom wordt door een appelboom bestoven), en het liefste een ander ras die in dezelfde periode bloeit. Welke rassen dit zijn kan je vinden met de handige bestuivingshulp op www.fruitbomen.net/bestuiving. De bestuivende boom mag tot 100 m van de fruitboom vandaan staan, kijk dus ook even in de tuin van de (over)buren!
Pruim ‘Belle de Louvain’
Deze pruimensoort houdt van een standplaats in volle zon en van een neutrale tot licht kalkrijke goed, doorlaatbare grond. De boom bloeit in april met geurende witte bloemen en lokt dan bijen en vlinders. De soort is zelfbestuivend, maar kruisbestuiving met bomen die in de buurt staan levert een betere oogst op.
Prijs: 20,00 euro
Kers ‘Lapins’
In april bloeit deze kersensoort met mooie, witte bloesems, ideaal voor wilde bijen en honingbijen. Deze variëteit is zelfbestuivend, wat belangrijk is als er geen andere kersenboom in de buurt staat. De kersen smaken heerlijk als tussendoortje, maar zijn ook geschikt om er confituur van te maken. Tijdens de herfst kleurt het blad rood tot oranjerood. Net als de meeste kersenbomen heeft deze soort enkele jaren nodig om vruchten te geven.
Prijs: 20,00 euro
Appel ‘Elstar’
Deze appelboom bloeit van midden mei tot begin juni, met een zee van licht geurende, lichtroze bloesems. De soort is deels zelfbestuivend. Voor een extra goede opbrengst is de aanwezigheid van een goede bestuiver nodig. Een zomer- en een wintersnoei is een aanrader voor deze soort.
Prijs: 20,00 euro
Peer ‘Doyenné du Comice’
Deze perenboom bloeit van eind april tot half mei met witte bloesems, ontluikend uit rozerode bloemknoppen. De soort kan zichzelf bestuiven, maar een kruisbestuiving met andere soorten geeft meer en beter gevormde vruchten.
Prijs: 20,00 euro
De aangeboden fruitbomen zijn de halfstamversie en ze hebben een stamomtrek van 8 à 10 cm op 1 m hoogte. Er wordt een steunpaal meegeleverd.
BIJENHOTELS
De gemeente Kalmthout biedt voor de uitvoering van haar bijenactieplan eveneens bijenhotels aan om de solitair levende bijen naar jouw tuin te lokken. Deze verschillende soorten wilde bijtjes zorgen voor een goede bestuiving van fruitbomen, bessenstruiken en andere tuinplanten. Hang het bijenhotel op een zonnige plek in de tuin en je zal versteld staan van de bedrijvigheid in de lente en zomer.
Folders met plantbeschrijvingen en onderhoudtips zijn te verkrijgen in de bibliotheek en op het gemeentehuis. Download hier de brochure.
HOE BESTELLEN
Heel eenvoudig! Download hier het bestelformulier en duid je keuze aan. Dit formulier dient uiterlijk woensdag 31 oktober 2019 ingeleverd te worden op de milieudienst van het gemeentehuis, samen met de betaling.
WANNEER AFHALEN
Op zaterdag 7 december 2019 tussen 10u en 12u kan je je bestelling afhalen bij de gemeentelijke werkplaats, Galgenheiken 9 (KMO-zone Bosduin). Bij de bedeling wordt gratis compost aangeboden, die kan aangewend worden bij de aanplant van de planten. Indien je hiervan gebruik wil maken, kan je dit aanduiden op het bestelformulier. Dit is echter enkel bij bestellingen van meer dan 10 euro en zolang de voorraad strekt.