Wat
Thuiscomposteren is niets anders dan naäpen wat de natuur doet met haar afval. Bladeren, takken, vruchten en zelfs hele bomen sterven af en vergaan uiteindelijk tot nieuwe bouwstenen voor nieuwe planten en dieren. De natuur recycleert zichzelf volledig. In de natuur gaat niets verloren.
In de eigen tuin kan je dit simpel principe heel eenvoudig zelf toepassen. Je maakt van de natuur gebruik om het verteerbaar afval uit keuken en tuin te verwerken, en het eindproduct of de compost kan je weer gebruiken. Geen gesleur met tuinafval naar het recyclagepark. Geen afvalkosten. Geen meststoffen kopen. Maak je eigen natuurlijke kringloop.
Hoe
Composteren doe je in een vat of een bak. Een compostvat en een compostbak of -hoop werken op dezelfde manier. Maar een vat is kleiner, en er kan minder lucht aan. Vandaar dat het soort materiaal dat je in de hoop of in het vat gaat composteren, verschillend zal zijn. Een vat is vooral bedoeld voor verteerbaar afval uit de keuken, terwijl een bak of hoop beter geschikt is voor tuinafval. Een compostvat met beluchtingsstok kan je op het containerpark kopen voor 35 euro. Compostbakken uit gerecycleerde kunststof kan je eveneens bestellen aan 60 euro. Op de milieudienst kan je gratis folders en handleidingen bekomen over thuiscomposteren.
In Kalmthout zijn een tiental compostmeesters actief. Compostmeesters zijn groen-bewuste inwoners die een speciale opleiding hebben gevolgd over thuiscomposteren, en die hun kennis dagelijks in de praktijk omzetten. Zij zijn de geknipte personen om al je vragen over composteren te beantwoorden.
De compostmeesters geven af en toe demonstraties met tekst en uitleg op de compost-demoplaats naast het recyclagepark. Je kan hier horen, zien, voelen en ruiken hoe je een composthoop of -vat opzet, welke problemen je kan tegenkomen en hoe je ze kan oplossen, wat je met compost kan aanvangen enz. Voor de data van de demo’s hou de agenda in de nieuwsbrief in de gaten. Groepen of scholen kunnen een bezoekje brengen na afspraak met de milieudienst.
Heb je grote problemen met composteren en wil het echt niet lukken, dan kan je via de milieudienst een afspraakje maken en komt een compostmeester langs om je problemen te bekijken en samen naar een oplossing te zoeken.